Sýrový koláč s jogurtem

Recept_SJ_polaroidSuroviny

Choceňský smetanový jogurt bílý 1 ks, křehké těsto na koláč, 2-3 vejce (dle velikosti), 1 cibule nebo cca 1/2 menšího pórku, případně svazek jarních cibulek po 5 ks, asi 2 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř, 3-4 druhy sýra
po 50-100 gramech.
Je dobré použít alespoň 1 druh sýra s výraznější chutí (starší gouda, druyere, uzený eidam, koliba, korbáče apod.), 1 druh sýra mdlejší chuti (mladší gouda, eidam) a 1 plísňový sýr typu brie nebo hermelín. Druhy sýrů lze variovat dle aktuální situace. Používáme-li nivu, koláč už nesolíme.
Možno přidat i sušená rajčata nakrájená na menší kousky (sušená
či naložená v oleji); není podmínkou.

Postup

Předehřejeme troubu na 180 °C. Než se ohřeje, na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku či pór tak, aby byly mírně zlatavé. Vejce smícháme s jogurtem. Přisolíme (leda bychom mezi sýry měli nivu,
pak už je sůl zbytečná). Sýry nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky - pokud máme sýry v podobě plátků, necháme je v této podobě. Na těsto nakladme plátky jednoho sýra nebo nasypeme nadrobno nakrájený sýr - zhruba třetinu množství.
Na to rovnoměrně pohodíme orestovanou cibuli. Zalijeme hmotou
z jogurtu a vajec, rovnoměrně rozetřeme, navrch umístíme zbylý sýr.

V této chvíli bude již trouba předehřátá. Vložíme koláč a pečeme asi 50 minut tak, aby byly okraje a pokud možno i povrch místy až skoro hnědé,
ale ne spálené. Vyndáme z trouby a necháme chvíli tuhnout. Je možné,
že při krájení zatepla se koláč potrhá, ale na chuti mu to nic neubere.
Nakrájíme na libovolně velké části a podáváme, nejlépe hostům, kteří mají rádi sýr.

Doba přípravy: 15 minut příprava ingrediencí, 50 minut pečení, 10 minut chladnutí koláče.

Dobrou chuť!

Další články
YouTube Profil