Tradiční pomazánkové - česká legenda

Svěží, lehce nakyslá chuť, velmi jemná konzistence a výborná roztíratelnost (a to i za studena) – to je oblíbený mléčný produkt, který vyvinuli čeští odborníci počátkem sedmdesátých let. Od svého uvedení na trh
v roce 1977 si našel okamžitý zájem spotřebitelů a to i bez jakékoliv podpory prodeje.

Nejen díky novým inovacím a nejrůznějším příchutím obliba tohoto českého unikátu stále stoupá.
V dnešní době si tak již žádná obchodní síť nedovolí nemít tento výrobek ve svém sortimentu.

Pomazánkové? Proč?

Označení „máslo“ v původním názvu produktu bylo v tomto smyslu spíše přenesené. Nejedná se o máslo
v pravém slova smyslu, ale o mléčnou pomazánku vyrobenou dle zcela ojedinělé výrobní receptury:

Vyrábí se ze smetany po jejím zahuštění sušeným odstředěným mlékem, popř. sušeným podmáslím. Tato směs se dále vhodně mechanicky a tepelně upravuje - pasteruje, homogenizuje a po vychlazení zakysává smetanovou kulturou. Po přídavku stabilizátorů (nejčastěji modifikovaných škrobů) se termizuje, opětovně homogenizuje, za tepla plní do kelímků a poté chladí.

Název produktu byl rozhodnutím Evropského dvora upraven a čeští producenti ho musí od 1. května 2014 respektovat. Od tohoto data tedy najdete na pultech již výhradně "tradiční pomazánkové". V tom z Chocně nejsou žádné konzervační látky ani rostlinné tuky a jedná se o výrobek nejvyšší kvality a výhradně živočišného původu.

Mimochodem, víte, že první ochucené pomazánkové máslo vzniklo roku 1998? Byly to příchutě česnek/bylinky, paprika a křen. Choceňská mlékárna drží primát i ve variantách na sladko (čokoláda - Nuty, dříve i varianta s vanilkou) nebo jako producent první odlehčené varianty pod názvem Snídaně (s příměsí smetanového jogurtu). Zatím nejnovějším (a rozhodně "nejžhavějším") přírůstkem do choceňského portofila je tradiční pomazánkové s atraktivní příchutí papriček jalapeño, které je na trhu od jara 2016.

Tradiční pomazánkové ve studené i teplé kuchyni

Pomazánky tohoto druhu jsou určeny k přímé spotřebě. Nejen díky své jemnosti jsou však stále častěji s oblibou využívány ve studené kuchyni
(jako základ k přípravě nejrůznějších pomazánek) či v teplé kuchyni (např. moučníky, omáčky, dokonce polévky).
Malá poznámka - v teplé kuchyni není vhodné tento produkt používat na smažení.

Dobrou chuť!

YouTube Profil